Wednesday, 21 March 2012

Khalid pkr makin tersepit, Speaker DAP jadi penyelamat
Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini 'hangat' seketika apabila berlaku pertikaman lidah sehingga menyebabkan Datuk Mohd. Isa Abu Kasim (BN-Batang Kali) diarahkan keluar dewan selama dua jam.

Pertikaman lidah itu berlaku apabila Mohd Isa telah diberikan amaran oleh Speaker DUN, Datuk Teng Chang yang meminta beliau duduk beberapa kali daripada bangkit mengemukakan soalan tambahan kepada Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (PKR-Ijok) mengenai pengurusan kewangan kerajaan negeri.

Dalam sesi soal jawab itu, Abdul khalid menyatakan mengenai dakwaan perbelanjaan tidak cermat pentadbiran Barisan Nasional (BN) di Selangor sebelum ini yang menyatakan ada projek dilaksanakan tidak kena apabila kos yang sepatutnya bernilai RM20 juta menjadi RM40 juta.

Bagaimanapun, amaran itu tidak diendahkan oleh Mohd. Isa yang enggan duduk setelah beberapa kali diarahkan sehingga memaksa Chang Khim menggunakan perkara 44(2) Peraturan-peraturan Tetap Dewan dengan mengarahkan Mohd. Isa meluar dewan selama 2 jam bermula kira-kira 11.30 pagi ini.

Sementara itu, Mohd. Isa ketika bercakap kepada media di luar dewan menyatakan menyatakan rasa kesal dengan tindakan speaker itu yang disifakannya seolah-olah cuba menutup mulut beliau daripada mempersoalkan dakwaan Abdul Khalid yang juga Menteri Besar itu.

Klik seterusnya disini

No comments:

Post a Comment